Ditt köp stödjer cancerforskningen. Läs mer här.

NEYEs historia

NEYE grundades i 1881 av Johannes Neye, när han öppnade en presentbutik på Strøget i Köpenhamn. Termen "presentartiklar" hänvisade då till föremål som huvudsakligen var dekorativa och till för nöjes skull - ofta presenter. År 1881 innefattade dessa varor både lyxiga föremål och vardagliga småsaker som användes i samband med handarbete. Butiken riktade sig därför främst till kvinnor. En del av presentartiklarna var också på den tiden lädervaror. Den första butiken öppnades på Vimmelskaftet nr. 28 i centrala Köpenhamn med namnet "Johannes Neye".

w31_Imagebanner_3200x700_v2.jpg

När kvinnor tog väskan ”i egna händer”

Två avgörande faktorer formade utvecklingen av lädervarubranschen som en självständig bransch mot slutet av förra sekelskiftet. Dels de ökande möjligheterna till resor i samband med utbyggnaden av järnvägen, dels hade kvinnors frigörelse hade en enorm betydelse.

För att resa behövde damer en väska för manikyrverktyg, flaskor, pass, pengar, biljetter, små lappar och så vidare, och dessa små väskor utvecklades så småningom till handväskor. Runt år 1900 hade damhandväskan blivit en fast del av dammodet och ur ett historiskt perspektiv har damväskan blivit symbolen för kvinnans frigörelse.

Bara ett halvt år efter att ha öppnat sin första butik öppnade Johannes Neye ännu en butik på Nygade 3 under namnet "Johannes Neye". NEYE:s framgång berodde till stor del på det stora sortimentet av varor. Om en vara överhuvudtaget fanns i läder kunde man vara säker på att Johannes Neye hade den.

År 1891 inledde NEYE egen tillverkning av lädervaror. Det var bland annat nödvändigt om man ville öppna fler filialer, eftersom lagen inte tillät flera försäljningsställen i samma kommun om man inte hade en egen fabrik.

Johannes Neye förvärvade med tiden hela fastigheten på Vimmelskaftet 28, hörnfastigheten på hörnet av Vimmelskaftet / Klosterstræde i centrala Köpenhamn, samt de angränsande fastigheterna längs med Klosterstræde. Tidigare rymde lokalerna även NEYEs produktion av lädervaror.

År 1911 rev man ner alla fyra fastigheterna och uppförde den befintliga fastigheten. NEYEs tidigare butik på adressen Vimmelskaftet 30 förvärvades år 1918.

Nästa generation tar över

Johannes Neye avled den 5 januari 1926, endast 69 år gammal. Hans äldste son Knud Neye övertog verksamheten, som vid den tiden bestod av 7 butiker runt om i Danmark och en lädervarufabrik som producerade för affärer och låg i Klosterstræde i Köpenhamn.

År 1930 uppfördes den nuvarande byggnaden på Vimmelskaftet 30 i Köpenhamn och på grund av tomtenens speciella form fick huset fina fasader mot både Vimmelskaftet och Klosterstræde. Huset byggdes i armerad betong, vilket medförde maximal användbar yta på grund av de tunna väggarna.

Knud Neye avled tidigt i en cancerdiagnos. Han var 59 år när han avled den 11 februari 1945 - bara kort tid innan Danmark befriades från Tyskland, vilket naturligtvis var en av hans största önskningar att få uppleva.

Knud Neyes fru, Agathe Neye, tog över NEYE-koncernen efter sin mans bortgång. Eftersom paret inte hade några barn, var det mycket viktigt för Agathe Neye att veta vad som skulle hända med NEYE när hon en dag skulle gå bort. Hon beslutade därför att låta sin personliga förmögenhet och alla NEYEs fastigheter, sex filialer i Köpenhamn och tio på Fyn och i Jylland, ingå i en fond. Fonden övertog också en stor och imponerande konstsamling som Knud och Agathe Neye hade byggt upp tillsammans och som fonden senare sålde på auktion.

NEYE-Fonden

w24_SpotComponent_1_1200x960_V1.png