November 2024: 6.138.005 kronor

NEYE-Fonden stöttar cancerforskning genom att skänka överskottet från NEYE-butikerna. I november 2024 fick fonden återigen möjligheten att ge ekonomiskt stöd till ett antal skickliga forskare och deras viktiga forskningsprojekt. Totalt delades över 6 miljoner kronor ut till 15 forskare, var och en med ett spännande projekt inom olika områden av cancerforskning.

NEYE-Fonden donerar 854.450 kronor till forskning för bättre behandling av barn med aggressiv cancer

MD, PhD, Ass. Professor Maria Rusan, Department of Molecular Medicine, Aarhus University Hospital

Överlevnaden för barn med aggressiva hjärntumörer samt cancer i skelett, muskler eller bindväv är fortfarande låg, trots intensiv behandling. I det här projektet kommer vi att testa olika läkemedel på cancerceller från barn med dessa aggressiva cancerformer, odlade i laboratoriet som 3D-modeller (3D-tumöravatarer). Nya studier visar stor potential för dessa 3D-modeller när det gäller att förutse behandlingssvar.

Att etablera denna metod skulle kunna identifiera fler behandlingsalternativ för dessa patienter, minska risken för onödig behandling och bidra till utvecklingen av nya behandlingsstrategier. Samtidigt kan 3D-modeller öka förståelsen för varför vissa läkemedel fungerar bättre för vissa patienter och varför behandlingen slutar vara effektiv hos andra. 

Läs mer här:  https://farmakologi.au.dk/display/artikel/neye-fonden-has-awarded-associate-prof-maria-rusan-554880-dkk-in-support-of-the-following-project-3d-tumor-avatars-for-drug-sensitivity-testing-and-molecular-studies-in-children-with-aggressive-cancers

"3D-modeller kan öka förståelsen för varför vissa läkemedel fungerar bättre för vissa patienter än för andra."

NEYE-Fonden donerar 722 205 kronor till forskning om risken för att bröstcancer sprider sig till skelettet

Ass. Professor, PhD, Christina Møller Andreasen, Department of Clinical Research, University of Southern Denmark

Bröstcancer sprider sig ofta till skelettet. Den hårda strukturen i skelettet skyddar cancercellerna från behandling, vilket gör det svårt att bekämpa sjukdomen när den väl har spridit sig dit. Redan innan cancercellerna når skelettet kan de påverka friska celler, så kallade fibroblaster, i benmärgen och skapa en miljö som hjälper cancern att etablera sig och växa. Dessa friska celler omvandlas till cancerassocierade fibroblaster, vilket gör skelettmiljön mindre motståndskraftig mot cancercellerna.

Vi tror att bröstcancerpatienter som snabbt utvecklar metastaser i skelettet har en särskild typ av cancerassocierade fibroblaster. Med stöd från NEYE-Fonden kommer vi att studera dessa fibroblaster för att förstå hur de hjälper cancern att sprida sig. Genom specialiserade vävnadsfärgningstekniker kommer vi att undersöka om bröstcancerpatienter redan tidigt i sin sjukdom har dessa unika fibroblaster. Vi kommer att jämföra vävnadsprover från bröstet och skelettet för att se om en specifik kombination av gener i fibroblaster är kopplad till skelettmetastaser.

Denna forskning kan hjälpa oss att förutsäga vilka bröstcancerpatienter som löper risk att utveckla metastaser i skelettet. Om vi tidigt i sjukdomsförloppet kan identifiera risken för spridning, ökar möjligheterna att erbjuda en mer målinriktad behandling.

"Denna forskning kan hjälpa oss att förutsäga vilka bröstcancerpatienter som löper risk att utveckla skelettmetastaser."

NEYE-Fonden skänker 461 965 kronor till forskning om en särskilt aggressiv och behandlingsresistent form av lungcancer

Ass. Professor, PhD, David Olagnier, Department of Biomedicine, Aarhus University

Det här projektet fokuserar på att hitta en ny behandlingsstrategi för en särskilt aggressiv och behandlingsresistent form av lungcancer. Vi riktar in oss på ett specifikt gen, KEAP1, som ofta är muterat i dessa cancerceller och bidrar till deras motståndskraft mot nuvarande behandlingar. För att möta denna utmaning undersöker vi användningen av onkolytiska virus (OVs) som en möjlig behandlingsmetod.

Dessa virus är designade för att selektivt infektera och förstöra cancerceller, samtidigt som de skonar friska celler. De utnyttjar de unika sårbarheterna hos cancerceller, inklusive mutationer i gener som KEAP1. I laboratoriet studerar vi hur KEAP1-mutationer påverkar cancercellernas beteende och deras respons på onkolytiska virus. Vi undersöker också de molekylära mekanismer som ligger bakom denna interaktion, för att förstå exakt hur dessa virus utövar sina cancerbekämpande effekter.

Vårt långsiktiga mål är att utveckla en ny terapi som kan förbättra prognosen för patienter med denna svårbehandlade form av lungcancer. Genom att förstå den underliggande biologin och dra nytta av onkolytiska virus hoppas vi kunna erbjuda nytt hopp till dem som drabbas av denna allvarliga sjukdom.

"Vårt mål är att utveckla en ny terapi som kan förbättra prognosen för patienter med denna svåra form av cancer."

NEYE-Fonden skänker 307 976 kronor till forskning om aggressiv hjärncancer hos barn

Ass. Professor, PhD, Anna Halling Folkmar Rahimic, Department of Biomedicine, Aarhus University

Det här projektet fokuserar på att utveckla nya behandlingsmetoder för en aggressiv form av hjärncancer som främst drabbar barn och har mycket dåliga överlevnadschanser. Vi arbetar med en ny typ av behandling, kallad onkolytisk viroterapi, där speciella virus används för att angripa cancerceller utan att skada friska celler.

Vår forskning fokuserar på ett gen, SMARCB1, som ofta är förändrat i denna cancerform. När SMARCB1 inte fungerar korrekt verkar cancercellerna bli mer sårbara för virusbehandling. Genom denna forskning hoppas vi kunna ta reda på om dessa virus kan användas för att bekämpa cancer hos barn där traditionella behandlingar inte har tillräcklig effekt. Om vi lyckas kan vi skapa nya, skonsamma behandlingsalternativ.

"Med denna forskning hoppas vi kunna utveckla nya, skonsamma behandlingsalternativ särskilt anpassade för barn."

NEYE-Fonden skänker 242 531 kronor till forskning om behandlingsresistens vid äggstockscancer.

PhD, Lidia Moyano Galceran, Biotech Research & Innovation Centre, Köpenhamn

Äggstockscancer är den dödligaste cancerformen inom det kvinnliga reproduktiva systemet. Trots kirurgi och kemoterapi drabbas de flesta kvinnor av återfall inom tre år och i slutändan utvecklar cancern resistens mot tillgängliga läkemedel. För att kunna utveckla bättre behandlingar är det avgörande att förstå hur behandlingsresistens uppstår på cellulär nivå. Detta kräver forskningsmodeller som bättre speglar verkliga tumörer. Dessa tumörer består av en komplex sammansättning av cancerceller, stromaceller och immunceller som ständigt kommunicerar med varandra.

I det här forskningsprojektet använder vi våra unika patienthärledda modeller av äggstockscancer, så kallade cancercellorganoider och multikulturer med stromaceller. Först kommer vi att generera encellsdata för att identifiera cellulära processer kopplade till kemoterapiresistens. Därefter kommer vi att blockera dessa processer i våra cancercellorganoider och multikulturmodeller genom att avlägsna specifika gener och använda målinriktade läkemedel för att förbättra effekten av kemoterapi.

Resultaten från denna forskning (tack vare NEYE-Fondens stöd) kommer att hjälpa oss att förstå de cellulära mekanismerna bakom kemoterapiresistens hos patienter med äggstockscancer. Dessutom ger studien värdefulla insikter som kan användas för att utveckla nya behandlingskombinationer och förbättra överlevnaden för kvinnor med äggstockscancer.

"Forskningen kommer att ge oss en djupare förståelse för hur vi kan designa nya behandlingskombinationer som förbättrar överlevnaden för kvinnor med äggstockscancer."

Ytterligare donationer under november 2024 har gått till:

Alla belopp här på sidan är SEK och beräknade utifrån danska kronor. Valutakurs: 1,54 kr, Danske Bank den 4 feb. 2025.

582,673 kr.
Ass. Professor, PhD, Denise Serra, Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine (reNEW), University of Copenhagen

523,600 kr.
Ass. Professor, PhD, Naiara Santana Codina, Department of Biomedicine, Aarhus University

462,000 kr.
PhD, Filip Mihalic, Department of Medical Biochemistry and Microbiology, Uppsala University

385,000 kr.
Ass. Professor, PhD, Daniel Hargbøl Madsen, Department of Oncology, Herlev Hospital

385,000 kr.
Ass. Researcher, PhD, Marie Beck Hairing Enemark, Department of Clinical Medicine, Aarhus University

385,000 kr.
Ass. Professor, PhD, Joanna Maria Kalucka, Department of Biomedicine, Aarhus University

308,000 kr.
PhD, Sara Badawi, Postdoctoral Researcher, Danish Cancer Institute

308,000 kr.
Professor, Søren Kragh Moestrup, Department of Medical Biochemistry, Aarhus University

154,000 kr.
Ass. Professor, Abbas Jafari, Department of Cellular and Molecular Medicine, Copenhagen University

55,869 kr.
PhD, Andrea Sonnenholzner, Department of Health Technology, DTU